Warsztat samochodowy Reda zaprasza
Tanie i solidne stoły rozkładane i krzesła w w PomorskieMeble.pl
/informacja w sprawie ogłoszeń drobnych: admin@e-reda.pl/
Tanie i solidne stoły rozkładane i krzesła w w PomorskieMeble.pl
/informacja w sprawie ogłoszeń drobnych: admin@e-reda.pl/
Mięsny przy Łąkowej
Choć będzie wyglądać to jak reklama... to moje odczucia (głównie smakowe) są naprawdę szczere:) Lepszych i smaczniejszych wędlin niż w nowym sklepie obok magla... w Redzie jeszcze nie kupiłem:) Cieszę się, że jest alternatywa dla Dominika i Konkola:)
ten obok fryzjera... schodkami w dół, jakby na podwórko, kiedyś był tam komputerowy, a 20 lat temu jeszcze warzywniak (zaczątek Plast Comu:D)Michał pisze:o który mięsny dokładnie, bo w przeciągu 50 m są ich 3 bo jak ten obok tego z oknami to trzeba będzie sprawdzić
No nie to nie ten warzywniak, Grzesiu handlował zieleniną na straganie, prawie naprzeciwko.I właśnie tam powstało to coś. Fajnie był do pietruszki mogłeś dokupić coś fajnego na AMIGĘ. W tym miejscu młody Konarzewski miał sklep komputerowy.
tak i ze straganu przeniósł się m.in. w to miejsce:) no a potem przyszły czasy Plast Comu:) i oby trwały jak najdłużej, w końcu to redzka firma... tu odprowadzająca podatki:)Starszy pisze:No nie to nie ten warzywniak, Grzesiu handlował zieleniną na straganie, prawie naprzeciwko.I właśnie tam powstało to coś. Fajnie był do pietruszki mogłeś dokupić coś fajnego na AMIGĘ. W tym miejscu młody Konarzewski miał sklep komputerowy.
Zabijcie mnie, ale nie wiem o jaki mięsny przy Łąkowej chodzi. Jaki magiel, jakie schodki w dół, jaki warzywniak?Ryszard pisze:ten obok fryzjera... schodkami w dół, jakby na podwórko, kiedyś był tam komputerowy, a 20 lat temu jeszcze warzywniak (zaczątek Plast Comu:D)Michał pisze:o który mięsny dokładnie, bo w przeciągu 50 m są ich 3 bo jak ten obok tego z oknami to trzeba będzie sprawdzić
I gdzie na łąkowej są trzy mięsne?
Te dwa mięsne kojarzę. Kupuję często w drobiowym piersi z kurczaka bo maja ładnie obrobione. Czego nie można powiedzieć o Dominiku ( gdzie większość mięsa jest z kośćmi, które trzeba wycinać, a zważone jest ), Choć większość zakupów mięsnych robię właśnie w Dominiku - duży asortyment ( najbardziej lubię gotowe kotlety, nic nie trzeba z nimi robić tylko od razu na patelnie:) ).
O tym zaraz obok drobiarskiego nie za dużo mogę powiedzieć bo byłam tam raptem parę razy dawno temu. Bardzo mały asortyment. Duży sklep ( troche rodem z PRLu) a kilka kiełbasek na krzyż i swojego czasu długo był zamknięty. Nie wiem jak on się utrzymuje
Teraz domyślam się gdzie ten nowy mięsny, kilka razy zwróciłam uwagę na samochód oklejony cenami za mięso stojący w tym miejscu. Najlepsze, że prawie codziennie tamtędy przechodzę i nie zauważyłam. Taka chyba siła przyzwyczajeń .
Sprawdzę.
A swoją drogą trochę słaby pomysł otwierać mięsny tak blisko innych punktów. Ale zobaczymy. Może być to dobra alternatywa dla tych już istniejących
P.S. a co do magla to nigdy nie szukałam i nie korzystałam z takich usług więc choćby był tam 50 lat to pewnie bym nie wiedziała
O tym zaraz obok drobiarskiego nie za dużo mogę powiedzieć bo byłam tam raptem parę razy dawno temu. Bardzo mały asortyment. Duży sklep ( troche rodem z PRLu) a kilka kiełbasek na krzyż i swojego czasu długo był zamknięty. Nie wiem jak on się utrzymuje
Teraz domyślam się gdzie ten nowy mięsny, kilka razy zwróciłam uwagę na samochód oklejony cenami za mięso stojący w tym miejscu. Najlepsze, że prawie codziennie tamtędy przechodzę i nie zauważyłam. Taka chyba siła przyzwyczajeń .
Sprawdzę.
A swoją drogą trochę słaby pomysł otwierać mięsny tak blisko innych punktów. Ale zobaczymy. Może być to dobra alternatywa dla tych już istniejących
P.S. a co do magla to nigdy nie szukałam i nie korzystałam z takich usług więc choćby był tam 50 lat to pewnie bym nie wiedziała
Te kostki w piersi kurczaka pozostawiaja byc moze dlatego, że klasyczny kotlet de volaille sporzadza sie pozostawiając własnie tę sterczaca kostkę. Taka fanaberia twórcy przepisu
Powstają rózne "odmiany ' tego dania...z pieczarkami, z serem i Bóg wie z czym tam jeszcze, lecz to juz nie jest de voilalle. On jest nadzewany jedynie mocno schłodzonym masłem.
Powstają rózne "odmiany ' tego dania...z pieczarkami, z serem i Bóg wie z czym tam jeszcze, lecz to juz nie jest de voilalle. On jest nadzewany jedynie mocno schłodzonym masłem.
Mówimy chyba o piersiach z kurczaka z Dominika tak?Romek pisze:Te kostki w piersi kurczaka pozostawiaja byc moze dlatego, że klasyczny kotlet de volaille sporzadza sie pozostawiając własnie tę sterczaca kostkę. Taka fanaberia twórcy przepisu
Powstają rózne "odmiany ' tego dania...z pieczarkami, z serem i Bóg wie z czym tam jeszcze, lecz to juz nie jest de voilalle. On jest nadzewany jedynie mocno schłodzonym masłem.
Kostki chrząstki pozostawiają, bo im się nie chce obrabiać mięsa. Tak dostają i tak sprzedają.
Nigdy jeszcze nie widziałam de volailla z kośćmi. Niby jak go zawinąć i jak potem zjeść? No, ale może się nie znam.
Kotlet de volaille jest tylko z masłem i ewentualnie zieloną pietruszką. Z innymi składnikami to np. Cordon Blue ( z szynką i serem), ma on tez inny kształt. Nie znam wszystkich tych nazw, ale z tego co słyszałam to każdy kotlet z innym nadzieniem i innym kształtem ma juz inna nazwę ( i nie chodzi mi o te wybujałe nazwy jakie dają w kartach w restauracjach )
Romkowi chyba chodzi o tego oryginalnego, z wytrybowaną kostką skrzydłową, by można po usmażeniu jeść go trzymając w palcach, bo jak wiadomo ,drób można jeść palcami, nawet w restauracjach.
Ale to nie takie kostki z piersiami serwuje Dominik
Ale to nie takie kostki z piersiami serwuje Dominik
Prawdę mówiąc to nie wiem jakie piersi z kostkami serwuje Dominik. Myślałem, że chodziło o "dewolajowe"goya pisze:Romkowi chyba chodzi o tego oryginalnego, z wytrybowaną kostką skrzydłową, by można po usmażeniu jeść go trzymając w palcach, bo jak wiadomo ,drób można jeść palcami, nawet w restauracjach.
Ale to nie takie kostki z piersiami serwuje Dominik
Będę musiał tam sie kiedyś wybrać
Jeść drób trzymając go w palcach? No chyba, że w knajpie stoi miseczka z woda do opłukania palców....eeee za dużo kombinowania. Do tej pory jakos udawało mi sie pokonac drób przy pomocy noża i widelca.
Nie bardzo sobie wyobrażam jedzenie "dewolaja' trzymając go za kostkę. Przecież z niego wycieka roztopione masło
- redziaczki
- Wygadany Lider
2023 postów
- Rejestracja: 13 lat temu
Sklep duzy ale wybor maly.... Wyroby wedliniarskie takiej samej jakosci jak w calej Redzie Zna ktos sklep gdzie mozna kupic swojska wedline, takie prawdziwe domowe wyroby? Kiedys slyszalem ze jest taki sklep gdzie miedzy Reda a Wejherowem, w jakims prywatnym domu... moze ktos cos slyszal?