Tak surfując po necie, i tu i tam stwierdziłem, że fajnie by było założyć tutaj temat kulinarny. Każdy z Nas ma jakieś swoje ulubione dania, sałatki, ciasta czy pączki Wilmy;) Więc kto by chciał zdradzić alkowy swej kuchni to mógłby się z tego wytworzyć ciekawy temat;))
Więc może ja zaczne;)
Takie dosyć szybkie i proste, a w mym przekonaniu całkiem smaczne;)
Kiełbaski w mundurkach;)
Kupujemy w sklepie ciasto francuskie (Biedronka, Polo, Lidl) albo kto zdolniejszy to robi sam ciasto francuskie.
Kupujemy małe białe kiełbaski, które gotujemy. Dajemy im wystygnąć i odciec z wody.
Następnie lekko smarujemy kiełbaski musztardą, i zawijamy je w ciasto. i do piekarnika aż ciasto się upiecze;) czyli ok 20 minut;)
Nic wyszukanego, ani drogiego, a całkiem smaczne;))
Warsztat samochodowy Reda zaprasza
Tanie i solidne stoły rozkładane i krzesła w w PomorskieMeble.pl
/informacja w sprawie ogłoszeń drobnych: admin@e-reda.pl/
Tanie i solidne stoły rozkładane i krzesła w w PomorskieMeble.pl
/informacja w sprawie ogłoszeń drobnych: admin@e-reda.pl/
Przepisy
Przepisu na paczki nie będę podawała, bo już chyba nie ma desperatów, którym chciałoby się w to bawić. Ale mogę powiedzieć, jak robię szybką kolację z serdelków:
trochę wcześniej należy pokroić cebulę w plastry i posolić, to zmięknie. później przekroić wzdłuż serdelki, ale nie do końca, rozłożyć je, położyć po dwa plasterki cebuli i na to plastry sera. Zapiekać w piekarniku, aż ser się stopi. Można podawać z ketchupem, smacznego.
trochę wcześniej należy pokroić cebulę w plastry i posolić, to zmięknie. później przekroić wzdłuż serdelki, ale nie do końca, rozłożyć je, położyć po dwa plasterki cebuli i na to plastry sera. Zapiekać w piekarniku, aż ser się stopi. Można podawać z ketchupem, smacznego.
-
- Prawie Lider
770 postów
- Rejestracja: 17 lat temu
Czy mogę się wprosić na degustację??
Dorma, polecam przepis znajomej - pychota.
Fetę rozgnieść widelcem, dodać szczyptę pieprzu, oregano i bazylię oraz dużo czosnku wyciśniętego przez praskę (lub drobno posiekanego). Dokładnie wymieszać i odstawić na jakiś czas.
Cukinię (bakłażan jeszcze smaczniejszy) pokroić wzdłuż na cienkie plastry i chwilę grillować (patelnia lub piekarnik). Lekko zarumienione plastry doprawić (sól, pieprz, bazylia, czy inne przyprawy, które lubisz).
Ciepłe plastry posmarować pastą z fety i zwinąć w rulonik. Można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego
Fetę rozgnieść widelcem, dodać szczyptę pieprzu, oregano i bazylię oraz dużo czosnku wyciśniętego przez praskę (lub drobno posiekanego). Dokładnie wymieszać i odstawić na jakiś czas.
Cukinię (bakłażan jeszcze smaczniejszy) pokroić wzdłuż na cienkie plastry i chwilę grillować (patelnia lub piekarnik). Lekko zarumienione plastry doprawić (sól, pieprz, bazylia, czy inne przyprawy, które lubisz).
Ciepłe plastry posmarować pastą z fety i zwinąć w rulonik. Można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego
O Suria - dawno Cie nie było;)! ja to jadłem właśnie z bakłażanem - przypomniałaś mi, tyle, że były to takie dwa plastry bakłażana przełożone farszem. i w panierce, smaży to się jak schabowego. A co do farszu to ja jeszcze jadłem fete wymieszaną z twarogiem, żeby nie było takie słone;)
Ooo, dzięki.. To jest potrawa w moim stylu. Robiłam to w innej formie. Poprostu na cukinię z grila kładłam po plastrze fety.suria pisze:Dorma, polecam przepis znajomej - pychota.
Fetę rozgnieść widelcem, dodać szczyptę pieprzu, oregano i bazylię oraz dużo czosnku wyciśniętego przez praskę (lub drobno posiekanego). Dokładnie wymieszać i odstawić na jakiś czas.
Cukinię (bakłażan jeszcze smaczniejszy) pokroić wzdłuż na cienkie plastry i chwilę grillować (patelnia lub piekarnik). Lekko zarumienione plastry doprawić (sól, pieprz, bazylia, czy inne przyprawy, które lubisz).
Ciepłe plastry posmarować pastą z fety i zwinąć w rulonik. Można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego
Inna potrawa z cukini na grila to :
1. cukinia przekrojona wzdłuż na pół. Środek należy delikatnie wydrążyć, ale tak, żeby nie przeciąć ścianki cukinii. W wydrążone miejsca nakładamy doprawioną fete, może być też z dodatkiem żółtego sera. Łączymy spowrotem dwie połówki, zawijamy w folię aluminiową i grzejemy przekładająć co jakiś czas na drugą stronę na grilu.
W zeszłym tygodniu robiłam zapiekankę z cukinii ziemniaków i sera feta. Jest to dośc pracochłonne więc najlepiej robić to wtedy kiedy ma sie więcej czasu.
2. Cukinię (conajmniej 0,7 kg) kroimy w plastry wzdłóż. podsmarzamy bardzo krótko na dość głębokim i gorącym oleju każdy z plasterków. W tym czasie gotujemy ziemniaki ( ok. 1 kg) pokrojone w plastry. Nie gotujemy ich do końca, żeby sie nie rozpadły. Muszą byc tylko trochę zblanszowane.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i nakładamy warswy zapiekanki: warstwa ziemniaków, cukini i ser feta ( w orginale jest kozi, ale jest on trudno dostępny i drogi), znów ziemniaki, cukinia i ser feta. Jeśli starczy ziemniaków nakłądamy je jako ostatnią wartwe i na sam wierzch żółty ser, który podczas pieczenia cudnie się roztopi.
Zapiekanke pieczemy w piekarniku ok. 30 min.
Polecam..