Warsztat samochodowy Reda zaprasza
Tanie i solidne stoły rozkładane i krzesła w w PomorskieMeble.pl
/informacja w sprawie ogłoszeń drobnych: admin@e-reda.pl/

Przepisy

Szukam fachowca, porady. Handel, usługi.
Awatar użytkownika
Dorma
Wygadany Lider
3166 postów
Wygadany Lider
Rejestracja: 16 lat temu

16 lat temu

Gajos pisze:Polecam placki ziemniaczane z cukinią. Ale niestety musimy czekać do lata.
Dlaczego do lata. Ja tam dostaję młodą cukinię ciągle. Ostatnio śliczną , malutką kupiłam w lidlu. Nawet nie trzeba było ze skórki obierać.

Super placki robi się z cukinii i marchewki. Trzeba je podgotować chwilkę, żeby nie były za twarde. Ścieramy na tarce,mieszamy z jajkiem i mąką ( jak na placki ziemniaczane) i smażymy.
Ryszard
Wygadany Lider
2272 postów
Wygadany Lider
Rejestracja: 17 lat temu

16 lat temu

Lasagne (to przepis z internetu, sprawdzony, ale wg uznania polecam np. wieksze ilosci sera czy tez mięska:))

makaron do lasagne
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
przyprawy (sól, pieprz)
Nadzienie mięsne:
0,5 kg mięsa mielonego
2 średnie cebule
sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary (można oczywiście zamiast tego przyrządzić samemu sos pomidorowy z koncentratów albo pomidorów)
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Dodatkowo:
20-30 dkg żółtego sera
masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego)

Sposób przygotowania
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min
ODPOWIEDZ