Strona 1 z 1

WĘDZENIE

: |5 Maj 2014|, o 08:39
autor: RECIECH
Witam,
ciekaw jestem czy na naszym forum są może osoby zajmujące się wędzeniem mięs i ryb.
Niedawno załapałem "bakcyla wędzarniczego" i przeczesuję fora z przepisami - może są wśród nas osoby, które mogą się podzielić swoimi doświadczeniami ? Może macie jakieś stare przepisy, wskazówki ?

Re: WĘDZENIE

: |5 Maj 2014|, o 09:27
autor: Pienio
Ooo!
Sam jeszcze nie wędzę, ale planuję w przyszłości i bardzo chętnie bym coś poczytał

Re: WĘDZENIE

: |5 Maj 2014|, o 09:32
autor: RECIECH
Pienio, świetna sprawa, polecam jako fajne hobby - a przy okazji smaczne jedzonko - ja na razie wędziłem szynki i ryby na gorąco (pstrąga i łososia) - ale już dorobiłem palenisko i przewód do wędzenia na zimno, kiełbasę zrobiłem raz i może spuśćmy zasłonę milczenia w tym temacie kiełbas muszę się jeszcze nauczyć - może będzie na forum jakiś doświadczony "wędzarnik" i pomoże

Re: WĘDZENIE

: |5 Maj 2014|, o 14:28
autor: Pienio
Z takich spraw to póki co latem lubię robić podpiwek i wino (pewnie też niedługo założę odpowiedni temat ).
Wędzenie też mnie korci, ale do tego trzeba więcej infrastruktury przygotować. Zwłaszcza do zimnego wędzenia.

Dziadek byłby dumny

Re: WĘDZENIE

: |5 Maj 2014|, o 14:55
autor: magdaeska
Mój mąż się zabawia wędzeniem, ale jak na razie tylko ryby - pstrągi konkretnie. Na święta jedliśmy swojskie wędzonki od mojego kuzyna. Miały swój urok, ale jeszcze się chłopak uczy, więc poszły do grochówki

Re: WĘDZENIE

: |5 Maj 2014|, o 18:14
autor: RECIECH
czyli prawie jak moja kiełbasa - ususzyłem i już mogę nią gwoździe wbijać

Re: WĘDZENIE

: |5 Maj 2014|, o 19:53
autor: Binka
Mój tata wędzi!szynki,boczek,baleron,kiełbasy,no i ryby!zajmuje się tym od dobrych 50 lat-wg wielu osób jest ekspertem!ale doprawianiem mięsa zajmuje się mama-sporządza solankę,w której moczą się szyneczki 2-3 tygodnie zależnie od wielkości,natomiast mięsko na kiełbaski wystarczy zasolić na 1 dobę(o ile pokroimy w kostkę jak do gulaszu),a resztą przypraw tuż przed wpakowaniem we flaki-jeśli chodzi o doprawianie kiełbas to już prawie dorównuję mamie!skromnie mówiąc!

Re: WĘDZENIE

: |5 Maj 2014|, o 20:06
autor: RECIECH
Binka, ja również marynuję szynkę przez dwa tygodnie w solance z dodatkiem przypraw, a możesz się podzielić jakimś przepisem na kiełbasę ? Choć zrozumiem, jeśli to będzie rodzinna tajemnica

Re: WĘDZENIE

: |5 Maj 2014|, o 20:27
autor: Binka
Żadna tajemnica! ale ja nie lubię czosnku,więc nie daję! mięsko(2/3 wieprzowiny-szynki i/lub biodrówki,mały kawałek boczku-niechudego!,1/3 wołowiny)kroimy w grubą kostkę doprawiamy solą peklową wymieszaną z odrobiną cukru-ok pół łyżeczki(lub niejodowaną) zostawiam w lodówce na kilkanaście godzin,potem mielimy na dużych oczkach i doprawiamy-czarny pieprz,majeranek i ziarenka gorczycy(wg uznania-ja na ok 3-3,5 kg mięsa daję ok połowy opakowania),porządnie wyrabiamy dodając trochę wody lub rosołu-nie z kostki!!! i pakujemy do flaków!flaki koniecznie trzeba przelać ciepłą wodą,żeby spłukać nadmiar soli i zmiękczyć je-dużo łatwiej się je nakłada na nasadkę masarniczą i nie pękają.

Re: WĘDZENIE

: |6 Maj 2014|, o 06:30
autor: RECIECH
Bardzo dziękuję ! W ten weekend robię więc kiełbasę w/g Twojego przepisu !