Cordylus pisze: ↑1 rok temu
terenem po stadninie koni interesowało się od początku Semeko; na początku roku teren przejęła spółka Granit,a obecnie należy on do ATALu; na terenie stadniny powstaną trzy, 17-piętrowe wieżowce, o ile inwestycja uzyska pozytywną decyzję środowiskową, bo tej na razie nie ma...
ale tu mówimy chyba o dwóch różnych tematach

Działka na której będzie budował ATAL ma swój wątek "Niebieski Bursztyn" i tam sobie o tym rozmawiamy. Tutaj był poruszany wątek ogrodniczego pomiędzy działką ATALu, a Wulkanizacją (obok Aquasfery). Tam od pewnego czasu trwa demontaż i ja też słyszałem plotkę, że to teren SEMEKO... ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.
Kolejny blok tam to byłaby masakra... tak jak wcześniej wspomniano ten ogrodniczy dawał choć trochę zieleni pomiędzy gęstą zabudową.
...
przystanek SKM na wysokości Auchan mieszkańcom Redy nie jest potrzebny - wręcz przeciwnie! ponieważ wydłuży o kolejne 2 minuty czas podróży; poza tym jest to jedyny odcinek na trasie, gdzie pociąg SKM rozpędza się do 100-108 km/h;...
też tak uważam. Przystanki kolejowe moim zdaniem powinny mieć spore odległości od siebie, a do przystanków kolejowych powinny dowozić ludzi autobusy, tramwaje, trolejbusy czy inne środki transportu. Nakazywanie kolei zatrzymywanie się co 2 km powoduje, że wydłuża się niepotrzebnie czas przejazdu. Już dzisiaj widać ile ludzi pcha się do Regio, żeby tylko nie jechać SKM.
...
kolejna droga łącząca Redę z Rumią powstanie dopiero jak deweloperzy zaczną budować więcej mieszkań na wschód od ul. Morskiej/Kosynierów - czytaj: w szczególności najwcześniej kiedy Semeko zacznie budować WindTower naprzeciwko LightTower i AquaTower, oraz kiedy z kolei naprzeciwko PrimaRedy zacznie być zagospodarowywana działka z przeznaczeniem na cele niemieszkaniowe (kino? centrum rozrywki?)
zdaje się, że temat kolejnej drogi jest już na ustach włodarzy miast - wiadomo chyba też jaki będzie przebieg, ale pewnie masz racje. Pewnie szybciej powstanie kilka kolejnych "drapaczy chmur" niż ta droga
Ale zaciekawił mnie ostatni wątek. Masz jakaś wiedzę o planowanym centrum rozrywki czy to tylko życzeniowy post?
Kino w Redzie to by było coś

Nie musi być wielki kinopleks, ale nawet studyjne byłoby ok... ale to raczej mało prawdopodobne.