To co tam teraz stoi też do pięknych nie należy, więc jakby trzymają poziom xD
Warsztat samochodowy Reda zaprasza
Tanie i solidne stoły rozkładane i krzesła w w PomorskieMeble.pl
/informacja w sprawie ogłoszeń drobnych: admin@e-reda.pl/
Tanie i solidne stoły rozkładane i krzesła w w PomorskieMeble.pl
/informacja w sprawie ogłoszeń drobnych: admin@e-reda.pl/
Inwestycje w Redzie - dyskusja ogólna
Cisza spokój na prima reda czy aquasferze.
Na tym pierwszym ostatni raz pracownicy byli pod koniec kwietnia, a potem 1-2 razy pojawił się kierownik z dwójką pracowników, chyba by pozbierać sprzęt.
A o problemach finansowych i zwolnieniach na GoWork semeko
No cóż. Wynika to zapewne z opóźnień nad budową Morska Park w Gdyni i domyślam się, że zasoby zostały skierowane głównie tam. Jak wiemy, kolejne bloki w ramach Morska Park będą już realizowane przez innego dewelopera. Myślę, że trzeba obserwować głównie tamtą inwestycję.
Akurat tu ciężko mi zweryfikować informacje bo jestem rzadko w tamtym rejonie Gdyni, ale ostatnio koleżanka mówiła że tam też nic się nie dzieje. Czy ktoś może tam bywa?Zigi pisze: ↑7 miesięcy temuNo cóż. Wynika to zapewne z opóźnień nad budową Morska Park w Gdyni i domyślam się, że zasoby zostały skierowane głównie tam. Jak wiemy, kolejne bloki w ramach Morska Park będą już realizowane przez innego dewelopera. Myślę, że trzeba obserwować głównie tamtą inwestycję.
Rzeczywiście paskudne. Architekt dumny być nie może. Aż żal, że kolejny obszar i to w eksponowanym miejscu zamiast poprawić estetykę miasta, znowu ją pogorszy. Najpierw kompletne nieporozumienie w postaci bloku przy młynie, teraz to. Widać, że jedynym czynnikiem branym pod uwagę jest zysk. Szkoda, że nie ma jeszcze konkurencji wymuszających jakość i estetykę. Szkoda, że nowe władze tak bardzo podkreślające swoją wrażliwość w tej kwestii, nic nie robią i wszyscy będziemy się przyglądać jak ktoś robi interes naszym kosztem. Inwestor zarobi i pojedzie do siebie, a my będziemy na to coś patrzeć.Zigi pisze: ↑7 miesięcy temuTo raczej zamiast tego obiektu, po wyburzeniu tego co jest. PC INVEST - bloki okrutnie brzydkie
https://pcinvest.pl/inwestycje/
No i dziwi mnie jednak podejście inwestora. Można zrobić projekt, który będzie w miarę tani w realizacji, ale jednak atrakcyjny wizualnie. Fakt, trzeba wynająć dobrego architekta i więcej zapłacić, ale w ogólnym rozrachunku mieszkania w dobrze zaprojektowanych budynkach są droższe i lepiej się sprzedają. Więc tutaj jest pozorna oszczędność.
Mnie los inwestora obchodzi mniej. Ważne, że to nie jest jednorazowy geszeft, który zniknie z oczu. To nie łóżko polowe, czy stoisko z truskawkami. Geszeft się zepnie, inwestor zniknie, a my będziemy patrzeć na te cuda. W naszej sytuacji niezbyt ładnego miasta, każda nowa cegła powinna być murowana zgodnie z koncepcją całości. Lepszej, ładniejszej całości. Szczególnie w miejscach eksponowanych. Tu widać wyraźnie. Nie ważne jak, tu liczy się "piniondz". Ktoś buduje tanio, by ktoś mógł taniej kupić. Szkoda.
Semeko "żyje" xD
Po zakończeniu prac nad stanem surowym trwają one dalej wewnątrz budynków, więc jedynym widocznym z zewnątrz efektem postępu prac będą wstawione kolejne okna na kondygnacjach, ocieplanie i malowanie ścian zewnętrznych (ale to już na samym końcu) wraz z montażem balustrad balkonowych. Patrząc obecenie na wieżowiec Atalu też mam wrażenie, że nic się z inwestycją nie dzieje, a to tylko pozory.
Dobrym sygnałem będzie zakończenie przez Semeko prac w Gdyni na Morskiej (mają zdążyć do września) i w inwestycji Alvarium (planowane odbiory przypadały na marzec br.). W Redzie latem powinien być oddany segment B w Aquasferze i segment D w inwestycji Prima Reda - pierwotne odbiory przypadały w obu inwestycjach do 30.08.22r. A jak nie? No cóż... zrobi się ponad 2letni poślizg... Ale chyba nie przeszkadza to nowym klientom Semeko - mieszkania w budynku AB w PrimaReda są w 80% zarezerwowane...
Co do problemów finansowych ja w banku usłyszałem, że Semeko miało spłacić wszystkie swoje zobowiązania i wyjść na prostą.
Cordylus pisze: ↑7 miesięcy temuSemeko "żyje" xD
Po zakończeniu prac nad stanem surowym trwają one dalej wewnątrz budynków, więc jedynym widocznym z zewnątrz efektem postępu prac będą wstawione kolejne okna na kondygnacjach, ocieplanie i malowanie ścian zewnętrznych (ale to już na samym końcu) wraz z montażem balustrad balkonowych. Patrząc obecenie na wieżowiec Atalu też mam wrażenie, że nic się z inwestycją nie dzieje, a to tylko pozory.
Dobrym sygnałem będzie zakończenie przez Semeko prac w Gdyni na Morskiej (mają zdążyć do września) i w inwestycji Alvarium (planowane odbiory przypadały na marzec br.). W Redzie latem powinien być oddany segment B w Aquasferze i segment D w inwestycji Prima Reda - pierwotne odbiory przypadały w obu inwestycjach do 30.08.22r. A jak nie? No cóż... zrobi się ponad 2letni poślizg... Ale chyba nie przeszkadza to nowym klientom Semeko - mieszkania w budynku AB w PrimaReda są w 80% zarezerwowane...
Co do problemów finansowych ja w banku usłyszałem, że Semeko miało spłacić wszystkie swoje zobowiązania i wyjść na prostą.
Spółka "żyje" i chce budować dalej. Złożyła właśnie odwołanie od decyzji Burmistrza Miasta Redy nr UA.6730.1.8.2022.HS/KL z dnia 23.05.2024 r. o odmowie wydania warunków zabudowy dla inwestycji polegającej na budowie budynku mieszkalnego wielorodzinnego z lokalami usługowymi w parterze na części działki nr 849/13 (nieobjętej MPZP) - działka za Light Tower.
Cóż na pewno mogę powiedzieć że nie ma możliwości aby od końca kwietnia było cokolwiek nawet wewnątrz robione, ponieważ mam akurat dobry widok na budowę prima reda. Brama była ciągle zamknięta i byłoby widać na placu jakiegoś pracownika. Jedynie dwa razy od tego czasu był widoczny pracownik ale w ilości max 3 , raczej zbierający sprzęt z budowy.Cordylus pisze: ↑7 miesięcy temuSemeko "żyje" xD
W wypadku atalu nawet teraz widać i słychać pracowników, po mimo tego że mogli już przejść do etapu wykańczania środka.
Z tego co udało mi się odnaleźć wpis na FB prima reda to że fundusz gwarancyjny przelicza wszystko i może budowa ruszy od następnego tygodnia.
Czyli możliwe że jednak na prawdę przerzucili całą siłę na Gdynię . A Reda po prostu kiedyś będzie dokończona ....