Przepis teściowej, zmodyfikowany przez mojego męża (on jest u nas w domu kucharzem, ja pomocnikiem
). Lubimy dużo sera, więc ten przepis to takie eldorado serowe, można dodać kiełbaskę, salami, albo zrobić wegetariańską
Czas przygotowania ok. 2 godzin, z robotem kuchennym 1,5 godziny i 20 min. zmywania
Pizza ciasto sycylijskie:
3 szklanki mąki ( do 4)
ok. 1 szklanki mleka zmieszanego z wodą
ok. 5 – 8 dag drożdży
3-4 łyżki oliwy
gałka muszkatołowa
2-3 zmiażdżone ząbki czosnku, oregano, bazylia, tymianek, estragon
Na pizzę, dodatki:
przecier pomidorowy (3 małe słoiczki, lub jeden duży)
0,5 kg pieczarek
2-3 cebule
salami (do pokrycia całej blachy)
oliwki
ser żółty blok
1 op. sera corregio (wiórki), do dostania w hipermarketach
1 op. mozarelli
pomidory
oliwki
Mleko z wodą zagrzać, dodać 3 łyżki mąki, niecałą łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże - wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia (mleko nie może być za ciepłe).
Do mąki dodać sól, gałkę muszkatołową i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i oliwę. Ciasto dobrze wyrobić (u mnie robi to robot), jeśli za rzadkie – dodać mąki. Postawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość (ok. 30min.)– rozłożyć cienką warstwą na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do wypieków. Można podpiec ciasto przed ułożeniem dodatków (ok. 15 min). Wyjąć blachę i na ciasto nałożyć przecier pomidorowy, podsmażoną cebulkę i pieczarki. Ułożyć salami i starty, wymieszany rodzajowo ser. Upiec w 180C do roztopienia serów.